Αρχικό κείμενο

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ακόβου « Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ».

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η καλύτερη προβολή των δράσεων του Συλλόγου μας, καθώς και όλων εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου μας που συνθέτουν την εικόνα της πολιτιστικής μας ταυτότητας και αναδεικνύουν την ξεχωριστή πολιτιστική μας κληρονομιά, τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις μας, αλλά και τη σύγχρονη δημιουργία και παρέμβαση.

Ακόμη, θα προσπαθήσουμε μέσα από τούτη την ιστοσελίδα να έχουμε ένα παράθυρο διαλόγου και επικοινωνίας με όλους εσάς που ενδιαφέρεστε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον και να συμβάλλουμε στην πνευματική –κοινωνική-πολιτιστική και περιβαντολλογική αναβάθμιση της περιοχής μας, αλλά και ευρύτερα.

Η ιστοσελίδα αυτή αποτελεί και μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο μας, την πολιτισμική- θρησκευτική κληρονομιά μας , τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια μας…

Καλή πλοήγηση…

«Ο ΑΚΟΒΟΣ»

Η ονομασία Άκοβος προέρχεται από λατινο-ιταλική λέξη acqua (ή σλάβικη σύμφωνα με άλλη άποψη ), που σημαίνει νερό ,καθώς στην περιοχή μας υπάρχουν πολλές πηγές με γάργαρα και πεντακάθαρα νερά. Το χωριό χτίστηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας, κατά τον 14 αι. ή το αργότερο αρχές του 15 αι. Ωστόσο η ίδρυση του χρονολογείται πριν το 1432, που έληξε η Φραγκοκρατία στην Πελοπόννησο.


Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «ο Γέρος του Μοριά» έζησε 12 χρόνια στον Άκοβο, σε ηλικία 17 ετών παίρνει το χρίσμα του αμαρτωλού και 3 χρόνια αργότερα παντρεύεται την Αικατερίνη Καρούτσου κόρη του Ακοβίτη προεστού Καρούτσου και εργάζεται σε οικογενειακό μύλο πριν φύγει κυνηγημένος από τους Τούρκους για την Μάνη και έπειτα για την Ζάκυνθο. Στις 05/06/1825 άρχισαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ των ελληνικών τμημάτων με επικεφαλή τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη με τα Αιγυπτιακά στρατεύματα με επικεφαλή τον Ιμπραήμ, μετά από τριήμερη μάχη στην Δραμπάλα «ο Γέρος του Μοριά» κατατρόπωσε τα στρατεύματα των Αιγύπτιων, καθιερώθηκε να εορτάζεται η επέτειος αυτή την Κυριακή της Πεντηκοστής, στο ύψωμα της Δραμπάλας στην Αγία Παρασκευή. Ωστόσο με το πέρασμα του ο Κολοκοτρώνης από τον Άκοβο μας άφησε ως ενθύμιο μια πέτρα χαραγμένη με τα αρχικά του ονόματος του στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης της Σωτήρος όπου διατηρείται έως και σήμερα. Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε ότι η μητέρα του μεγάλου αγωνιστή του 1821 Νικήτα Σταματελόπουλου, γνωστός ως «Νικηταράς», Σοφία Καρούτσου καταγόταν από τον Άκοβο .

Ο Άκοβος ως ορεινός οικισμός, βρίσκεται στις αρχές του Ταϋγέτου σε 900μ υψόμετρο, ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Φαλαισίας, στον νομό Αρκαδίας. Απέχει 21 χλμ. από το Λεοντάρι (η έδρα του Δήμου Φαλαισίας), 67χλμ. από την Τρίπολη και 34 χλμ. από Καλαμάτα (διαμέσου Δυρραχίου-Πολιανής–Γαρδικίου).

Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές εκκλησίες, όπου αυτό μας δείχνει το θρησκευτικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής.
Να ξεκινήσουμε με τον πολιούχο μας τον Άγιο Νικόλαο ,βυζαντινού ρυθμού που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.
Τον Άγιο Νικόλαο ,το κοιμητήριο του χωριού μας.
Τον προφήτη Ηλία , προστάτης στην κορυφή του βουνού και με θέα σε όλο τον κάμπο και την γύρω περιοχή.
Την Αγία Παρασκευή σε απόσταση 6 χλμ., βόρεια του Ακόβου, πάνω από τα Γούπατα στην Τραπεζόραχη (το αποκαλούσαν λόγω του σχήματος που έχει το έδαφος, τραπεζοειδές), εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η «μάχη της Δραμπάλας».Το 1826 χρησιμοποιήθηκε ως πρόχειρο νοσοκομείο για τους τραυματισμένους στρατιώτες.
Ο Άγιος Γεώργιος εξωκκλήσι ανακαινισμένο, βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. δυτικά του χωριού , όπου κάθε χρόνο τιμούμε το έθιμο «ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ» με την σφαγή ενός βοδιού .
Ωστόσο, στον κάμπο βρίσκονται πολλά εξωκλήσια :Παναγιά, Αγία Τριάδα, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Παντελεήμων, Άγιος Νεκτάριος, Άγιος Θεράπων και τα ερείπια του Αγίου Βασιλείου.
Η Αγία Κυριακή, που στο ιερό της αναβλύζει κρυστάλλινο νερό, οπού ο κάθε επισκέπτης μπορεί να το απολαύσει κάτω από τον δροσερό ίσκιο των δέντρων.

Η Αγία Σολομονή, βρίσκεται δύο χιλιόμετρα νοτιανατολικά του χωριού μας. Αφιερωμένη στην μητέρα των Μακκαβαίων, η Αγία Σολομονή, εορτάζεται την 1 Αυγούστου κάθε χρόνου. Προφανώς μετά την ανακαίνισή της στο τέλος της δεκαετίας του 1960. Ανακαίνιση που της στέρησε πολλά από τα παραδοσιακά της στοιχεία, αλλά απόμειναν λιγοστές από τις αρχικές αγιογραφίες από το ιστορικό μοναστήρι, που χρονολογούνται στον 18ο αιώνα και χαρακτηρίζονται ως ενδιαφέροντα δείγματα της λαϊκής τέχνης της εποχής.

Ιδιαίτερο στοιχείο της Αγίας Σολομονής είναι πως είχε λειτουργήσει και ως κρυφό σχολείο για τους υπόδουλους Έλληνες, όπως μαρτυρά και ο Παπαφλέσσας σε επιστολή του στις 15/12/1819 που έστειλε σε συγχωριανούς του Πολιανίτες. Δίδασκαν γραφή και ανάγνωση στα παιδιά. Εκεί έβρισκαν καταφύγιο για να επουλώσουν τις πληγές τους οι τραυματισμένοι και τον πόνο των ψυχών τους οι τρομαγμένοι.

ΠΗΓΕΣ
Στην περιοχή του χωριού μας ,υπάρχουν πολλές πετρόκτιστες πηγές με κρυστάλλινα νερά να αναβλύζουν όλο τον χρόνο και περιμένουν όλους μας να τα απολαύσουμε.(Νεραϊδόβρυση, Λεζωνά, Καβουρέϊκα, Πλατάνα, Μεταμόρφωση Σωτήρος, «Μαχαλάς» , [η βρυσούλα στον κάτω Μαχαλά], Μεγάλη Σικαμιά, Σκαφίδια, πηγή στα Γούπατα,Πάνω βρύση,Αγ.Κυριακή]

ΧΑΡΤΗΣ
Επισκεφτείτε τον Διαδραστικό χάρτη του Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας Πειραιά

ΓΟΥΠΑΤΑ
Ένα όμορφο γραφικό χωριό, οικισμός του Ακόβου, το οποίο βρίσκεται στα ριζά του βουνού Δραμπάλα και καλωσορίζει κάθε επισκέπτη μια πέτρινη βρύση με δροσερό νερό.

ΚΛΟΓΚΟΒΑ

πηγάδι στην Κλόγκοβα

Κατά την τοπική παράδοση στην Κλόγκοβα υπήρξε μεγάλη πόλη (ολόκληρο βασίλειο), βάσει πηγών και μελετητών υπήρξε μικρή αγροτική εγκατάσταση των Ρωμαϊκών χρόνων(2ος με 4ο Μ.Χ αιώνα). Η τοποθεσία της Κλόγκοβας ,η μορφολογία του εδάφους και τα γύρω πηγάδια αποτελούσαν ιδανικό τόπο για αγροτική ζωή.

ΚΑΡΚΑΛΕΪΚΑ

Σε αυτή την περιοχή κατοικούσαν η οικογένεια Σταθόπουλοι.

ΧΟΚΕΜΑ
Η Χόκεμα βρίσκεται νότια του χωριού μας, βάσει πληροφοριών υπήρχαν πολλοί μύλοι στην περιοχή αυτή λόγω της ύπαρξης νερού όπου αυτό βοηθούσε στην επιβίωση των κατοίκων.

3 σχόλια: