Αρχικό κείμενο

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ακόβου « Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ».

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η καλύτερη προβολή των δράσεων του Συλλόγου μας, καθώς και όλων εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου μας που συνθέτουν την εικόνα της πολιτιστικής μας ταυτότητας και αναδεικνύουν την ξεχωριστή πολιτιστική μας κληρονομιά, τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις μας, αλλά και τη σύγχρονη δημιουργία και παρέμβαση.

Ακόμη, θα προσπαθήσουμε μέσα από τούτη την ιστοσελίδα να έχουμε ένα παράθυρο διαλόγου και επικοινωνίας με όλους εσάς που ενδιαφέρεστε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον και να συμβάλλουμε στην πνευματική –κοινωνική-πολιτιστική και περιβαντολλογική αναβάθμιση της περιοχής μας, αλλά και ευρύτερα.

Η ιστοσελίδα αυτή αποτελεί και μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο μας, την πολιτισμική- θρησκευτική κληρονομιά μας , τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια μας…

Καλή πλοήγηση…

Ανοιχτή επιστολή προς τους επιστημονικά υπεύθυνους της σειράς 1821 του Σκάϊ


Κυρίες και Κύριοι,
καταρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τον Σκάϊ και τους συντελεστές της σειράς 1821, για τη δημιουργία μιας ποιοτικής και σύγχρονης παραγωγής για αυτό το σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας μας.
Παρόλο που η σειρά πλαισιώνετε απο σοβαρούς και γνωστούς επιστήμονες θα ήθελα μακριά απο κάθε κακόβουλή κριτική να επισημάνω μια κατα τη γνώμη μου σοβαρή ιστορική παράληψη και λάθος στην δευτερή εκπομπή (απο τις 9 συνολικά) όταν αναφέρθηκε που έζησε και παντρεύτηκε ο Κολοκοτρώνης. Αναφέρθηκε ότι μετά τον διωγμό η οικογένεια του έζησε στο χωριό Άκοβα της Καρύταινας και ότι παντρεύτηκε κόρη προεστού του Λεονταρίου, πράγμα το οποίο είναι λάθος. 

Ο Κολοκοτρώνης έζησε στον χωριό Άκοβος (χωριό στη σημερινό διαμέρισμα Φαλαισίας στην Αρκαδία http://akobos.netfirms.com/) σαν απλός Ακοβίτης, με σπίτι και με χωράφια προίκα, δώδεκα χρόνια, πέντε ελεύθερος και επτά παντρεμένος.  Οι Ακοβίτες και οι Καπεταναίοι της περιοχής τον διόρισαν αρματωλό το 1785 οταν ηταν 15 ετών στην επαρχία Λεονταρίου με χατίρι. Μετά από 5 χρόνια παντρεύτηκε τη μικρότερη κόρη ενός προεστού και προέδρου του Ακόβου, λεγόμενου Καρούτσου. Ο Καρούτσος είχε τρεις κόρες, τη Μαρία που παντρεύτηκε με τον Ακοβίτη Γεώργιο Μεταξά, τη Γεωργίτσα που παντρεύτηκε με τον καπετάν Σταματέλο (Νικηταρά) από τα Τουρκολέκα, και η τρίτη η Αικατερίνη παντρεύτηκε με το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Με το μεγάλο διωγμό του 1806, ο Κολοκοτρώνης πέρασε στη Ζάκυνθο, κατετάγη στο Άγγλο-Ελληνικό Σώμα με το βαθμό του Λοχαγού,  αλλά είχε την ατυχία να χάσει την Ακοβίτισσα γυναίκα του. Στον Άκοβο από όσο γνωρίζω γεννήθηκε σίγουρα ο πρωτότοκος γιός του ο Πάνος.

Στον Άκοβο υπήρχε το σπίτι του, που αργότερα έγινε σχολείο και τώρα είναι Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού,  αλλά και η πέτρα στην οποία καθότανε και είχε χαράξει τα αρχικά του, σήμερα τείναι οποθετημένη σε βάθρο στην πλατεία της εκκλησία της Αγίας Σωτήρος, στην οποία είχε κάνει μεγάλο τάμα. Τα χωράφια
του με το τοπωνύμιο Κοτρωνησαίϊκα και το αλώνι του που βρίσκεται στη σημερινή θέση Περταίϊκα, ανάμεσα στη Δραμπάλα και στα σύνορα του χωριού Κάτω Γιαννέικα με το σημερινό τοπωνύμιο, τα Μεταξαίϊκα αλώνια. Ο Άκοβος δεν διεκδικεί την καταγωγή των Κολοκοτρωναίων, αλλά τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη, το βέβαιο είναι ότι στον Άκοβο έζησε, μεγάλωσε, ανδρώθηκε, παντρεύτηκε και από τον Άκοβο ξεκίνησε η κορυφαία μορφή του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.

Δυστυχώς αυτή η πραγματική ιστορία και το χωριό Άκοβος αναφέρεται σε ελάχιστα κείμενα, ακόμα και οι επιστημονικοί  συνεργάτες σας δεν έδωσαν σε αυτό το σημείο την δέουσα προσοχή. Με αποτέλεσμα να αναφέρεται παντού λανθασμένα  οτι έζησε στο χωριό Άκοβα της Καρύταινας αλλά και οτι παντρεύτηκε κόρη προεστού απο το Λεοντάρι. Πράγμα που όπως αναφέρω παραπάνω ειναι λανθασμένο και δεν αληθεύει. 

Όλες οι παραπάνω ιστορικές πληροφορίες που αναφέρω προέρχονται απο τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη αλλά και του  καπετάν Γιώργαρου (τοπικού αγωνιστή) και μπορούν να υποστηριχτουν και ιστορικά. Πιστεύω ακράδαντα στη  αντικειμενικότητα και την επιστημονικότητα της σειράς 1821 του Σκάϊ και θα παρακαλούσα να βοηθήσετε ώστε να
διορθωθεί αυτή η εσφαλμένη αντίληψη που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκευτείτε την ιστοσελίδα http://akobos.netfirms.com/. Παρακαλώ να επισημάνετε το λάθος είτε στη εκπομπή είται στη ιστοσελίδα σας και να ενημερώσετε τους επιστημονικά  υπέυθυνους. Θα ενδιαφερόμουν να ακούσω και την άποψη τους.

Ειμαι διαθέσιμος για κάθε περαιτέρω πληρηροφορία. Το παρόν κείμενο θα δημοσιευτεί και στη facebook σελίδα της σειράς σας, σε τοπικά blogs αλλά και στον τοπικό τύπο.

Χριστόπουλος Δημήτριος
Ειδικός Γραμματέας Συλλόγου Ακοβιτών Αθήνας Πειραιά.
Email: christop@fhw.gr
http://akobos.netfirms.com/


4 σχόλια:

  1. συγχαρητήρια κε Χριστόπουλε. είναι ωραίο να υπάρχει μια θέση στο ιντερνέτ φωνής για να ακούγονται οι αλήθειες και η περηφάνεια του χωριού μας

    Παναγιώτης Παυλάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η κορυφαια μορφη του απελευθερωτικου αγωνα ξεκινησε απο το λιμποβισι την πιανα την αλωνισταινα και οχι απο το ακοβο απο το οποιο ισως καταγεστ ε εσεις . υπερηφανο λιμποβισι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ανώνυμος κυρίως από το Λιμποβίτσι ας διαβάσει λίγο ιστορία πριν μιλήσει. Και κυρίος τα ΑΠΟΜΠΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, οπου γράφει ρητά αυτά που αναφέρω στην επιστολή.... ... Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΩΤΡΩΝΗΣ ΕΖΗΣΕ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΚΟΒΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, (1885-1897), ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΑΚΟΒΙΤΙΣΣΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΡΟΥΤΣΟΥ. ΗΡΘΕ ΣΤΟΝ ΑΚΟΒΟ 15 ΕΤΩΝ , ΠΑΝΤΕΡΥΤΗΚΕ ΣΤΑ 20 ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ ΜΕΤΑ ΑΛΛΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΝΟΙΚΟΚΛΥΡΗΣ ΜΕ ΚΤΗΜΑΤΑ,ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ. Όλα αυτα που αναφέρω τώρα αλλά και αυτά της επιστολής είναι ιστορικά τεκμηριωμένα.... Ο Άκοβος δεν διεκδικεί το Κολοκοτρωνέϊκο γιατί όντως είχε καταγωγή από εκεί που λέτε αλλά τον ιδιο τον Θ.Κολοκοτρώνη που ανδρώθηκε και έζησε στον Ακοβο σαν άντρας και νοικοκύρης πριν ξεκινήσει τον αγώνα. Κατά τα λεγόμενα του λαού γεννήθηκε και κοντά στον Άκοβο (Ρουπακόραχη Μεσσηνίας) αλλά αυτό δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ιστορικά.

      Διαγραφή