Αρχικό κείμενο

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ακόβου « Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ».

Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η καλύτερη προβολή των δράσεων του Συλλόγου μας, καθώς και όλων εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου μας που συνθέτουν την εικόνα της πολιτιστικής μας ταυτότητας και αναδεικνύουν την ξεχωριστή πολιτιστική μας κληρονομιά, τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις μας, αλλά και τη σύγχρονη δημιουργία και παρέμβαση.

Ακόμη, θα προσπαθήσουμε μέσα από τούτη την ιστοσελίδα να έχουμε ένα παράθυρο διαλόγου και επικοινωνίας με όλους εσάς που ενδιαφέρεστε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον και να συμβάλλουμε στην πνευματική –κοινωνική-πολιτιστική και περιβαντολλογική αναβάθμιση της περιοχής μας, αλλά και ευρύτερα.

Η ιστοσελίδα αυτή αποτελεί και μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο μας, την πολιτισμική- θρησκευτική κληρονομιά μας , τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια μας…

Καλή πλοήγηση…

Πρόταση για επιγραφές στο Άκοβο

Αγαπητοί Συμπατριώτες,
τα μεγάλα έργα της προτομής του Κολοκοτρώνη στη πλατεία της Αγ. Σωτήρας και του αγάλματος του Κολοκοτρώνη στη Δραμπάλα πραγματοποιήθηκαν επιτυχέστατα, με την προσπάθεια όλων μας. Παρόλα αυτά νιώθουμε, ύστερα και από εισηγήσεις επισκεπτών του χωριού μας ότι λείπουν επιγραφές στα σημεία αυτά οι οποίες θα εξηγούν περιληπτικά στον επισκέπτη την αντίστοιχη ιστορία και το λόγω ύπαρξης της προτομής ή του αγάλματος. 
Επειδή και τα δύο έργα τοποθετήθηκαν σε σημεία ιστορικά καθοριστικής σημασίας για την περιοχή και όχι απλός σαν καλλωπιστικά στοιχεία πιστεύουμε πως πρέπει να μεταδίδεται αυτή η πληροφορία στον επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να μην είναι ενημερωμένος
Προτείνουμε λοιπόν την πραγματοποίηση δύο επιγραφών από μάρμαρο με τις παρακάτω επιγραφές. Τα έξοδα διατίθεται να τα καλύψει ο σύλλογος Ακοβιτών Αθήνας Πειραιά, αλλά οποιαδήποτε οικονομική συμμετοχή είναι ευπρόσδεκτη. Παρακαλούμε μελετήσετε τις προτάσεις για το περιεχόμενο των επιγραφών και στείλτε μας τυχόν σχόλια, προτάσεις, αντιρρήσεις αναρτώντας ένα σχόλιο στο παρόν άρθρο ή μέσω εμαιλ .

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Χριστόπουλος Δημήτριος
Ειδικός Γραμματέας Συλλόγου Ακοβιτών - Αθήνας Πειραιά
Εμαιλ : christop@fhw.gr



Πρόταση για επιγραφή στο ύψωμα της Δραμπάλας.

Εδώ στο ύψωμα της Δραμπάλας αναχαιτίστηκε με αιματηρές θυσίες Φαλαισιωτών και άλλων αγωνιστών στις 5,6,7 Ιουνίου 1825 υπό την αρχηγεία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη η αήττητη μέχρι τότε στρατιά του Ιμπραήμ, κρατώντας ζωντανή την επανάσταση και αναπτερώνοντας το ηθικό του ελληνισμού στην πιο κρίσιμη στιγμή του αγώνα για ελευθερία της πατρίδας.



Πρόταση για επιγραφή στη προτομή του Κολοκοτρώνη στη πλατεία της Αγ. Σωτήρας

“Μανθάνοντας οτι ο θείος μου έκαμεν αποικία εις τον Άκοβον, εφύγαμε και επήγαμε εκεί...
Έκτισα σπίτι, επήρα προικιό ελιαίς, αμπέλι, έγινα νοικοκύρης, εφύλαγα και το βιλαέτι.”

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έζησε στον Άκοβο 12 χρόνια (1785-1797). Το 1785 σε ηλικία 15 ετών, Ακοβίτες καπεταναίοι τον διορίζουν αρματωλό. Πέντε χρόνια αργότερα το 1790, παντρεύεται την Αικατερίνη Καρούτσου, κόρη του προεστού και προέδρου του Ακόβου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου